APRIL 2024

Onko pasianssi hyväksi aivoillesi? (Myönteinen muistivaikutus)

Aivojen terveys pasianssipeliä pelatessa - pelaa pasianssia säännöllisesti ja paranna muistia

Pasianssi ja sen vaikutus aivojen terveyteen

Kirjoittanut: Robert Moore | Viimeksi päivitetty: 18 Kesäkuu 2023 | Faktantarkistus tekijä: Elizabeth Miller

LUOTETTAVA ASIANTUNTIJA LUOTETTAVA ASIANTUNTIJA
30 vuoden kokemuksella Robert Moore on taitava pasianssin ja Mahjongin asiantuntija. Hän on paneutunut pelien sääntöihin ja edistyneisiin strategioihin. Tietoja Robert Moore

Tervetuloa pasianssipelien maailmaan. Me Solitairea:lla olemme aina uskoneet pasianssin pelaamisen kognitiivisiin hyötyihin. Tässä artikkelissa sukellamme syvemmälle kysymykseen: "Onko pasianssi hyväksi aivoille?" ja tutkimme, miten tämä ajaton peli auttaa parantamaan henkisiä taitoja ja yleistä aivoterveyttä.

Pasianssi on klassinen ja suosittu yhden pelaajan peli, jota pelataan usein tavallisella 52 kortin pakalla. Jo pitkään on ajateltu, että pasianssin pelaaminen säännöllisesti on hyödyllistä aivojen terveydelle. Mutta onko näissä väitteissä perää? Tutkimme tätä ajatusta tarkemmin ja selvitämme, millaisia kognitiivisia ja mielenterveydellisiä hyötyjä tästä nautinnollisesta ajanvietteestä ja todella hauskasta pelistä on.

Pasianssi aivoharjoituksena

Pasianssipelien pelaaminen tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia parantaa kognitiivisia toimintoja, kehittää henkisiä taitoja ja saavuttaa kevyt meditatiivinen tila. Tärkeimpiä alueita, joilla pasianssipeli vaikuttaa myönteisesti henkisiin kykyihin, ovat mm. seuraavat:

 • Muistin parantaminen: Pasianssi on peli, joka vaatii pelaajilta eri korttien sijainnin muistamista ja strategian laatimista. Tämä haastaa aivot, parantaa muistitoimintoja ja pitää mielen terävänä.
 • Parantunut keskittymiskyky Kun pelaat pasianssia, keskityt pinojen siirtelyyn ja parhaiden mahdollisten siirtojen miettimiseen. Tämä harjaannuttaa aivoja keskittymään intensiivisesti tiettyyn tehtävään, mistä voi olla hyötyä myös tosielämän tilanteissa.
 • Parempi ongelmanratkaisu: Pasianssi vaatii strategioiden kehittämistä, kärsivällisyyttä ja nopeaa ajattelua, jotta voit edetä ja voittaa pelin. Tämä ongelmanratkaisuharjoitus voi johtaa parempiin kognitiivisiin taitoihin jokapäiväisessä elämässä.

Pasianssin aivovaikutuksen taustalla oleva tiede

Tutkijat ovat havainneet, että henkisesti stimuloivista toiminnoista, kuten pasianssista, voi olla psykologista hyötyä. Erityisesti pasianssin on osoitettu vaikuttavan seuraaviin mielenterveyden osa-alueisiin:

 • Stressin väheneminen: Pasianssin pelaaminen voi auttaa lievittämään stressiä tarjoamalla miellyttävän häiriötekijän negatiivisille ajatuksille, mikä luo rauhallisen mielen.
 • Parempi mielenterveys: Tutkimukset ovat osoittaneet, että pasianssin kaltaisten pelien pelaaminen voi tarjota laatuaikaa yksinololle, parantaa mielenterveyttä tarjoamalla onnistumisen tunteen, torjumalla tylsyyttä ja edistämällä rentoutumisen tunnetta.

Lisääntynyt aivoteho: Strategisten yksinpelien, kuten pasianssin, pelaaminen on yhdistetty lisääntyneeseen aivotehoon ja kognitiivisiin toimintoihin, mikä auttaa ylläpitämään terveitä aivoja ja hyvää muistitoimintaa.

Pelaa pasianssia ja muita palapelejä

On kiistatonta, että shakin kaltaiset pelit ovat erinomaisia strategisten lihasten kehittämiseen. Pasianssilla on kuitenkin joitakin ainutlaatuisia etuja muihin aivopeleihin verrattuna:

 1. Saavutettavuus: Pasianssi on shakkiin verrattuna helpommin saatavilla, koska sitä voi pelata yksin ja siihen tarvitaan yleensä vain tavallinen korttipakka.
 2. Helpompi oppimiskäyrä: Vaikka sekä shakki että pasianssi tarjoavat kognitiivisia hyötyjä, pasianssi on hieman helpompi oppia eikä sen oppimiskäyrä ole yhtä jyrkkä kuin shakin.

Psyykkinen harjoitus pelien pelaaminen

Pasianssipelien repertuaarin laajentaminen voi tarjota vielä enemmän kognitiivisia haasteita. Esimerkiksi Hämähäkki-pasianssi on monimutkaisempi muunnelma, joka voi auttaa stimuloimaan aivoja entisestään ja mahdollisesti johtaa suurempiin kognitiivisiin hyötyihin. Tarjoamme Solitairea-palvelussa erilaisia pasianssipelejä, joiden avulla voit tutkia ja terävöittää erilaisia henkisiä taitoja.

Online- ja tietokonepasianssi Aivojen kuntoilu

Teknologian kehityksen myötä verkko- ja tietokonepasianssipelit ovat saavuttaneet valtavan suosion. Pasianssin pelaaminen verkossa voi vaikuttaa myönteisesti aivojen kuntoon, sillä digitaalinen muoto tarjoaa lisäetuja, kuten:

 • vaihtelua: Pääsy useisiin pasianssimuunnelmiin, jotka tarjoavat erilaisia kognitiivisia haasteita.
 • Mukavuus: Mahdollisuus pelata pasianssia milloin ja missä tahansa, mikä helpottaa aivoharjoittelun sisällyttämistä päivittäiseen rutiiniin.

Edistymisen seuranta: Monet online-pasianssialustat seuraavat suoritustasi, jolloin voit mitata kehittymistäsi ajan mittaan.

Vinkkejä pasianssin etuihin

Jos haluat hyödyntää pasianssin kognitiivisia etuja parhaalla mahdollisella tavalla, harkitse seuraavien vinkkien sisällyttämistä rutiineihisi:

 • Sitoudu pelaamaan pasianssia säännöllisesti.
 • Haasta itsesi erilaisilla pasianssipeleillä ja variaatioilla.
 • Pohdi strategioitasi ja mieti, miten voit parantaa pelaamistasi.
 • Aseta tavoitteita, kuten paremman pistemäärän saavuttaminen tai voittomäärän kasvattaminen.

Pasianssin vaikutukset aivoihin: keskeisiä kohtia

Yhteenvetona voidaan todeta, että pasianssin pelaaminen on todellakin hyväksi aivoille. Pasianssin mielenterveydelliset hyödyt muistin parantamisesta stressin lievittämiseen tekevät siitä erinomaisen aivopelin ja riskittömän pelin.

Kun seuraavan kerran löydät itsesi korttipakka kädessäsi tai kun selaat meidän Solitairea -sivustolta, muista, että et vain tapa aikaa - olet myös edistämässä terveempiä ja onnellisempia aivoja. Hyvää pelaamista!

TAKAISIN SISÄLLYSLUETTELOON

Pasianssi ja sen vaikutus aivoterveyteen - usein kysyttyä

Onko pasianssin pelaaminen hyväksi aivoille?

Kyllä, pasianssin pelaaminen on hyväksi aivoille. Se auttaa kehittämään kognitiivisia taitoja, parantaa muistia, parantaa keskittymistä ja edistää ongelmanratkaisukykyä. Lisäksi pasianssin tiedetään vähentävän stressiä ja parantavan yleistä mielenterveyttä.

Miten pasianssin pelaaminen hyödyttää mielenterveyttäni?

Pasianssin pelaamisella on rauhoittava vaikutus, ja se tarjoaa miellyttävän häiriötekijän negatiivisille ajatuksille, mikä vähentää stressiä. Pasianssi tarjoaa onnistumisen tunteen ja torjuu tylsistymistä, mikä parantaa myös henkistä hyvinvointia.

Ovatko verkko- ja tietokonepasianssipelit yhtä hyödyllisiä aivojen terveydelle kuin fyysisillä korteilla pelaaminen?

Pasianssipelit verkossa ja tietokoneella ovat todellakin hyödyllisiä aivojen terveydelle. Itse asiassa ne tarjoavat joitakin ainutlaatuisia etuja, kuten laajemman valikoiman pasianssipelejä, joita voi tutkia, kätevän pelaamisen milloin ja missä tahansa sekä mahdollisuuden seurata edistymistä ja parantumista ajan mittaan.

Miten voin hyödyntää pasianssin kognitiivisia etuja?

Jos haluat maksimoida pasianssin aivohyödyt, sitoudu pelaamaan pasianssia säännöllisesti, haasta itsesi erilaisilla pasianssipeleillä ja -variaatioilla, pohdi strategioitasi ja tapoja parantaa pelaamistasi ja aseta tavoitteita, kuten parempien pistemäärien saavuttaminen tai voittomäärän kasvattaminen.

Voiko pasianssin pelaaminen parantaa muistiani?

Kyllä, pasianssin pelaaminen voi tehokkaasti parantaa muistia. Pasianssi haastaa aivot ja pitää muistin terävänä, koska pelaajan on muistettava eri korttien sijainti ja suunniteltava strategiaa sen mukaisesti.

Miten pasianssi vertautuu muihin aivopeleihin, kuten shakkiin?

Vaikka sekä pasianssi että shakki tarjoavat kognitiivisia etuja, pasianssi on helpommin saatavilla, helpompi oppia ja sitä voi pelata yksin. Tämän vuoksi pasianssi on suosittu valinta niille, jotka haluavat parantaa henkisiä taitojaan ja ylläpitää tervettä aivotoimintaa.